Warsztatu w Szpitalu Specjalistycznym w Brzozowie

Walka z obrzękami układu limfatycznego oraz zdrowe odżywianie stały się głównymi tematami spotkania, które zorganizowało Stowarzyszenie Amazonek w Brzozowie. Odbyło się ono w auli brzozowskiego Szpitala Specjalistycznego.

- Tematyka spotkania jest ściśle powiązana z naszym schorzeniem, stąd też zaproszenie skierowane zostało przede wszystkim do pań, które wygrały walkę z rakiem piersi i członków ich rodzin. Warsztaty z zawodowym rehabilitantem i doświadczonym dietetykiem miały pomóc oraz posłużyć wsparciem i radą wszystkim tym, którzy zdecydowali się wziąć w nich udział. Nabyta wiedza i umiejętności z pewnością pozwolą im sprawniej funkcjonować w życiu codziennym – zdrowa dieta pomoże uniknąć nawrotu choroby, zaś porady rehabilitanta – usprawnić działanie organizmu, częściowo wyniszczonego i osłabionego po walce z chorobą – wyjaśniała Irena Trznadel - Prezes Stowarzyszenia Amazonek w Brzozowie.

Mariusz PaśkoNa spotkanie, oprócz pań z naszego powiatu, przybyły dwuosobowe delegacje Stowarzyszeń Amazonek z: Przemyśla, Stalowej Woli, Rzeszowa i Krosna. Obecna była także Przewodnicząca Podkarpackiej Unii Amazonek Halina Dąbrowska. Warsztaty podzielone zostały na dwa panele. Pierwszy „Obrzęk limfatyczny – diagnostyka i leczenie” poprowadził rehabilitant Mariusz Paśko, zaś drugi „Prawidłowe odżywianie przy chorobie nowotworowej” omówiła dietetyk Elżbieta Rymar. W czasie pierwszej części zebrani dowiedzieli się najważniejszych rzeczy na temat układu limfatycznego, jego zadań i funkcjonowania. Mariusz Paśko omówił także obrzęki limfatyczne – przyczyny ich tworzenia, rodzaje, możliwości radzenia sobie z nimi oraz sposoby ich leczenia. Przybliżył także zagadnienia osteopatycznej terapii limfatycznej, która pomaga uruchomić i usprawnić układ limfatyczny.

Głos zabrała także Elżbieta Rymar, która naświetliła charakter chorób nowotworowych i wskazała zagrożenia, które prowadzą do tychże chorób. Pokazała także wpływ żywienia na zdrowie i żywotność organizmu. Omówiła również dietę w czasie i po chemioterapii. – Bardzo ważna jest świadomość, że „jesteśmy tym co jemy”. Udowodniono, że żywność wpływa na kształtowanie się naszego DNA, a poszczególne produkty mogą je zmieniać. Jedząc odpowiednie produkty można zapobiegać nowotworowi bądź wspomagać jego leczenie. Badania kliniczne przeprowadzone w Kanadzie bez żadnych wątpliwości pokazują, że podawanie chemioterapeutyków wspomagane odpowiednim leczeniem dietetycznym skutkują doskonałymi wynikami. Proste produkty włączane do naszej diety mogą powstrzymać lub zahamować rozwój guza. Można naprawdę wiele dobrego zrobić takimi prostymi i przede wszystkim zdrowymi nawykami – przekonywała dietetyk.

Spotkanie zakończono panelem dyskusyjnym. Warsztaty zostały dofinansowane ze środków Powiatu Brzozowskiego.