DSC 639430 listopada br. odbył się w Zespole Szkół Ekonomicznych w Brzozowie pokaz kulinarny, pod hasłem „Ziemniak na 10 sposobów”. Do pokazu przystąpili uczniowie klas III, uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Z klasy III d: Paulina Bąk, Alicja Fic, Zuzanna Fic, Agata Gibała, Klaudia Jantosz, Natalia Pięciak i Aleksandra Wilusz, zaś z klasy III g: Dorota Hydzik, Karolina Kwolek i Dominika Rzepka.

Spośród 19 przepisów na potrawy z ziemniaków, zaproponowanych przez młodzież, zostało wybranych 10 receptur, według których uczniowie przygotowali pokazowe dania. Na stole pojawiły się: sałatka ziemniaczana z boczkiem; pieczone ziemniaki w skórce (z czterema nadzieniami); kartoflanka; krem ziemniaczany; pieczeń ziemniaczana z oliwkami, suszonymi pomidorami i bazylią; placki po węgiersku; roladki ziemniaczane z cebulą i boczkiem; zapiekanka ziemniaczana; tort ziemniaczany; paluchy ziemniaczane.

Wzorem roku ubiegłego, wszystkie zgłoszone przepisy zostały umieszczone w publikacji szkolnej, która powstała jako praca zbiorowa uczniów z klasy III d i III g.

Zachęcamy do wypróbowania przepisów.

Opiekunowie:
Magdalena Nawłoka
Anna Warzybok
Joanna Wojnicka